Op dit moment zijn er 4 stemgroepen. Sopraan, Mezzo, Alt en Barriton/Tenor. Mannen zijn altijd schaars in een koor, maar zeker belangrijk! Juist omdat First Beat een gemengd koor is, en dat wil blijven zijn we altijd op zoek naar enthousiaste mannen!! Ook zijn dames natuurlijk altijd welkom.

IMG_8502_kl

De filosofie
Het uitgangspunt van First Beat is de integratie van popmuziek in de oer-Hollandse praktijk van de koorzang. Naast het gewijde en het klassieke repertoire bestaat er onmiskenbaar behoefte aan vocale vertolking van het eigentijdse repertoire. Anders gezegd: veel mensen vinden het leuk om moderne muziek te zingen. Voor deze ambitie wil First Beat een hoogwaardig platform zijn. Overigens is de toename van het aantal mensen dat graag popmuziek zingt niet een trend die zich exclusief in Leeuwarden voordoet. Ook in steden als Groningen, Rotterdam en Nijmegen zijn popkoren actief en hun succes bewijst dat “Music was my first love and it will be my last, music of the future and music of the past” (John Miles).

De groei
First Beat is gegroeid van 14 leden bij de start in 1997 tot een koor van ruim 30 leden op dit moment. Zonder dat er nog echt op (leden)-wervende wijze aan de weg is getimmerd, verspreidt de reputatie van het koor zich in hoog tempo over de stad. Het aantal optredens is evenredig toegenomen: bij diverse gelegenheden geeft First Beat acte de présence, hetgeen als regel enthousiaste en positieve publieksreacties oplevert.

De ontwikkeling
Zangtechnisch wordt enerzijds gewerkt aan een uitbreiding / aanpassing van het repertoire, aan een voortdurende verbetering van de vocale technieken en creativiteit. Onder leiding van dirigent Jeroen Helder wordt geconcentreerd geoefend op intonatie en klankzuiverheid, articulatie en expressie, ritme en timing, contrapunt en harmonie. Bovendien worden alle nummers (thuis) bestudeerd m.b.v. bladmuziek en met ingezongen muziekbestanden vanaf onze website.

De dirigent
Jeroen_MG_5903_kl
Popkoor First Beat staat onder leiding van oprichter Jeroen Helder (Groningen, 22 april 1970), geschoold aan de Conservatoria te Utrecht en Zwolle. Jeroen Helder is gediplomeerd pianodocent, bevoegd ensembleleider en dirigent. Als dirigent is hij verbonden aan verscheidene koren in Leeuwarden en omstreken. Daarnaast volgde hij een opleiding Klassieke zang aan het Conservatorium te Zwolle, waarvoor hij op 24 juni 2003 is geslaagd.

De begeleiding

foto (1)
Het koor wordt bij repetities begeleid op de piano door Jelma Wiegersma. Ook verzorgd zij bij optredens de muzikale ondersteuning.

Choreograaf
Het koor wordt op dit moment projectmatig ondersteund door koorregisseur Alinda Talsma.